maanantai 21. huhtikuuta 2014

Ainaisen lammaspadan ja -paistin sijaan lammaspiirakkaa


Tänä vuonna päätin tehdä pääsiäisenä jotain muuta kuin lammaspataa tai -paistia eikä karekaan tuntunut hyvältä ajatukselta. Onneks ei menny viime tipalle ! Lauantaina älysin, että teen sellaisen brittipiiraan. Jonkin sortin lammasmuhennos sisälle ja murotaikinakuori. Kipinkapin kauppaan ! Reseptissä stoutin määrä on omituinen koska kokki otti maistiaiset. Murphy´s irish stout on erittäin täyteläinen suklaamaltaasta valmistettu stout. Tunnetuin stout on Guinnes. Yrtit olisi saaneet olla tuoreita, mutku ei ollu ni ei ollu. Hyvin toimi kuivatutkin. Peer Günt soimaan ja kokkaamaan.

Lammasmuhennos

1,1 kg karitsan paisti
3 isoa sipulia
1 luomu valkosipuli
0,5 kg porkkanaa
peukalon verran inkivääriä
4,5 dl stout olutta
8 dl lihalientä
1 rkl timjamia
0,5 rkl rosmariinia
3 laakerinlehteä
 mustapippuria rouhittua
suolaa


 Kuori ja suikaloi sipulit. Karamellisoi sipulit paistinpannulla  runsaassa voissa miedolla lämmöllä, lisää myös hieman suolaa. Sipuleissa menee noin 20 min. Poista lihasta suurimmat kalvot ja rasvat jos on, paloittele reiluiksi paloiksi. Kuori ja paloittele porkkana syömäkokoisiksi paloiksi. Kaada sipulit pataan ja ripottele päälle 2 rkl vehnäjauhoja. Ruskista lihat, lisää lihoihin suola ja mustapippuri. Freesaa porkkanoita samalla pannulla, huuhtele pannu lihaliemellä. Kippaa lihat ja porkkanat pataan. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista kynsien kärjet ja työnnä padan keskelle. Kuori ja raasta inkivääri pataan. Lisää yrtit, laakerinlehdet, hörpätty stout ja lihaliemi. Kiehauta ja työnnä 180 asteeseen kolmeksi ja puoleksi tunniksi.

Murotaikina

6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g voi kuutioita
125 g kermaviiliä

Sekoita suola jauhoihin. Nypi voi jauhoihin. Lisää kermaviili ja vaivaa kiinteäksi. Kelmuta ja laita jääkaappiin. Seuraavat työvaiheet aloitetaan vasta kun muhennos on nostettu uunista, jotta se ehtii jäähtyä ennen piirakan täyttämistä. Hurriganes - Live In Stockholm 1977 poppikoneeseen, kaulin käteen ja essu kaulaan.

Kauli taikina 3-5 mm levyksi. Tässä voi sitten käyttää minkälaista vuokaa hyvänsä josta piirakan saa ehjänä pois. Mun ainoo vaihtoehto 25 cm:n irtopohjavuoka Paikalliselta Kirpputorilta. Vuorasin ensin pohjan ja sitten reunat, mut olis pitäny tehdä toisinpäin ulkonäkö syistä ja kaiken lisäksi unohdin leivinpaperin. Tee sinä toisin päin äläkä unohda paperia. Leikkaa taikinasta 6 cm leveätä nauhaa noin 80 cm ja vuoraa reunat. Leikkaa vuokaa apuna käyttäen sentin suurempi taikina kiekko ja asettele vuokaan. Painele taikinat varovasti yhteen pohjan ja reunan liitoskohdasta. Tee lopusta taikinasta pallo ja kelmuta. Laita vuoka ja pallo jääkaappiin 20 minuutiksi.

Poista muhennoksesta valkosipuli ja laakerinlehdet. Täytä vuoka, jätä keskeltä korkeammaksi. Kauli taikina ja leikkaa siitä hiukan vuokaa suurempi kiekko. Asettele kanneksi. Yhdistä reunat ja kansi varovasti rypyttämällä. Pistele haarukalla reikiä kanteen ja voitele keltuaisella. 
200 astetta ja 25 min.
Ota haarukka uudestaan käteesi ja nauti.





Korvamato on rasittavalla alitajuntaan jäävällä melodialla ja jankutuksella varustettu biisi.
Radiosuomipoppia kuuntelemalla saa helposti tartunnan :). Altistun päivittäin.

Matolääke on suuren tähden tunteella esittämä veret seisauttava esitys. YouTubesta löytyy lääkkeet. Valkkaat vaan mieleises.

Kiitos kun jaksoit rullata loppuun asti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.