tiistai 24. kesäkuuta 2014

Valkosuklaa-appelsiini-juustokakku


Äidille ja hänen ystäville, heidän pyynnöstä. Olkaa hyvät ! Saa muutkin tehdä, on hyvää !

Pohja

200 g digestive-keksejä
100 g voita

Murskaa keksit kaulimella tai blenderissä, itseasiassa kaikki keinot on sallittu. Sulata voi ja sekoita keksimurujen kanssa. Levitä seos irtopohjavuokaan jonka pohjalla on leivinpaperi. Lusikka on tässä näppärä apuväline. Laita vuoka jääkaappiin.

Täyte

4 dl kermaa
500 g maitorahkaa
200 g valkosuklaata
1 dl sokeria
kahden appelsiinin mehu
5 liivatelehteä

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma kevyesti, lisää, rahka, murskattu suklaa ja sokeri. Laita kattilaan liotetut ja puristetut liivatelehdet ja mehu, kuumenna kunnes liivate liuennut. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteen joukkoon kokoajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan. Laita jääkaappiin.

Kiille

2 dl appelsiinimehutiivistettä
2 liivatelehteä
tilkka vettä

 Laita kattilaan liotetut ja puristetut liivatelehdet ja tilkka vettä, kuumenna kunnes liivate liuennut. Sekoita mehun joukkoon. Koristele kakku haluamallasi tavalla ;) ja kaada kiille varovasti kakun päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin. Hätäsimmät käy hytkyttelemässä kakkua tunnin välein, kärsivälliset odottaa yön yli. Irrota kakku varovasti vuoan reunoista ja liuúta tarjoilualustalle. Hyviä kakkuhetkiä !

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Elvis-burgerit, ranut ja paprikamajoneesi


Pitkään suunnitelmissa olleet Elvis-burgerit näkivät vihdoin päivänvalon. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Täyttä faktaa mulla ei oo onko nämä just Elviksen suosikkiburgerin ainekset, mutta lopputulos oli tosi hyvä ja ihan varmasti olisi kelvannut Kunkullekin. Asiaan kuuluvaa  musaa poppikoneeseen ja essu päälle !

Briossit

0,5 dl maitoa
0,5 pss kuivahiivaa
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
1 muna
2,5 dl karkeita vehnäjauhoja
50 g voita huoneenlämpöisenä
1 keltuainen voiteluun
seesamsiemeniä pinnalle

Sekoita keskenään maito, muna, hiiva ja hunaja. Lisää jauhot kahdessa erässä. Lisää suola ja lopuksi voi pieninä kuutioina. Vaivaa 15 min kunnes taikina kimmoisaa. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina noin sentin levyksi ja kääri rullalle. Leikkaa rulla kahteen osaan ja pyörittele pyöreäksi leivonta-alustaa vasten. Kohota uunin pellillä liinan alla tunti. Voitele sämpylät keltuaisella ja ripottele seesamsiemeniä päälle. Paista 200 C 12-15 min. Jäähdytä ritilällä liinan alla.

Paprikamajoneesi

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
1,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1 tl kanelia
2 dl öljyä

Keitetyt ja kuivatut perunat
Laita kaikki ainekset korkeaan mukiin ja surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. Blenderi käy myös tottakai. Jääkaappiin tekeytymään.

Ranut

4-5 kpl isoja perunoita
öljyä
suolaa

Renssattu file, klunssi oikealla
Kuori ja suikaloi perunat sormen paksuisiksi. Keitä 5 min. suolatussa vedessä. Kuivaa liinalla, levitä uunin pellille, öljyä päälle ja 250 C 15 min. Suolaa ranut.

Burger-pihvit

300 g härän sisäfilettä
100 g pekonia
 2 kpl kotimaista cheddaria tukevat kiekot
suolaa
mustapippurirouhetta
öljyä

Muut härpäkkeet

6 siivua pekonia, rapeaksi paistettuna
2 sipulia pannulla paahdettuna, älä polta, maltti on valttia
ameriikansalaattia
tomaattisiivuja
maustekurkkua
ketsuppia

Jauha lihat, fileen ns.klunssi on oiva tähän tarkoitukseen. Vaivaa lihat hyvin sekaisin keskenään, jaa kahteen osaan ja painele palloiksi. Heitä pallo napakasti työlautaan muutaman kerran jotta saat ilmat pois pihvistä. Muotoile noin kahden sentin paksuiseksi pihviksi ja painele keskikohta hieman ohuemmaksi, paistuu tasaisesti ja suoraksi eikä lähes palloksi. Suolaa, pippuroi ja öljyä pihvit. Paista haluttuun kypsyyteen, mitä pinkeempi pihvi sitä kypsempi. Jätä pihvit folion alle vetäytymään ja paista sillä aikaa pekonit ja halkaistut, voidellut sämpylät rapeiksi. Kasaa burgerit. Pohjan päälle ketsuppia, ameriikansalaattia, maustekurkkuja, pihvi, juusto, pekonit, paahdettusipuli, tomaattisiivut, paprikamajoneesi ja kansi. Täräytä safkat lautaselle ja nauti !

perjantai 20. kesäkuuta 2014

Lämmin perunasalaatti


Keli on mitä on, ei juuri huvita ulos tuuleen ja tuiskuun lähteä. Taitaapi jäädä juhannustanssit väliin. Onneksi tarjolla on MM-futista ja lämmintä perunasalaattia. Reseptissä ei ole määriä koska jokainen valmistaa omien makujen mukaisen salaatin. Kolme osaa perunaa ja yksi osa omenaa on aika hyvä suhde.

uusia perunoita
hapanta omenaa, Granny Smith
maustekurkkua + lientä
kapriksia
tilli silppua
ruohosipuli silppua
suolaa
mustapippurirouhetta
voisulaa

Kuori ja kuutioi omenat. Kuutioi kurkut. Lisää kaprikset, tilli, ruohosipuli, maustekurkkuliemi lisähappoa antamaan ja mausteet. Pese perunat hyvin ja keitä kypsäksi. Kuutioi perunat, lisää ne ja voisula kulhoon ja tarjoile heti.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Hyvää juhannusta ja sinappisilakkaa


Oikein hyvää juhannusta säästä huolimatta kaikille ! Tässä oiva silakkaresepti jussinpäivän aamuun, rymättylän perunoiden kera tietysti.

300 g silakkafileitä
2 dl smetanaa
3 rkl dijon sinappia
kourallinen tilli silppua
kourallinen ruohosipuli silppua
suolaa

Kuivaa ja leikkaa fileet annospaloiksi, ripottele niiden päälle suolaa rankalla ranteella. Sekoita kastikeainekset keskenään ja lisää joukkoon silakkapalat. Anna tekeytyä jääkaapissa 2 h. Koristele tillillä.

Hyvää juhannusta !
T. Mika